A Somogyi Református Egyházmegye honlapja
"Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által." (Gal 3,26)

Keresés a honlaponBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszóGoogle Pagerank, SEO toolsfreestat.hu


A Somogyi Református Egyházmegye
ÚJ hivatalos honlapját


IDE kattintva érheti el!

Ez az oldal már nem frissül!!!!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈RETEK - Református Egyháztörténeti Elektronikus Könyvtár


Somogyudvarhelyen hamar rá kellett jönnünk, hogy a gyülekezet nem rendelkezik ismeretekkel a saját történetéről. 2006. szeptember 23-án ünnepeltük a templom felszentelésének 150. évfordulóját. Egy kiadványt szerettünk volna kiadni, melyben megtalálható a gyülekezet története is. S rá kellett jönnünk, hogy a legfrissebb gyülekezettörténet is 50 éves és csak pár soros. A templom felszentelésének 100. évfordulójára írta az akkori lelkész. Akárhogy kerestünk-kutattunk, jobb, frissebb és főleg bővebb gyülekezettörténetet, sehol sem találtunk.
Pedig az ember életében is fontos szerepe van a múltjának. Milyen elveszettnek érzi magát az amnéziás ember is, ki nem emlékszik semmire a múltjából. Sem arra, hogy hol és mikor született, sem arra, hogy kik voltak a szülei, hol lakik, milyen volt a gyermekkora, mi a foglalkozása. Az egész múltja sötétségben van. Ugyanígy vannak gyülekezeteink is.
Ezzel az Elektronikus Könyvtárral próbálom napvilágra hozni a jelenleg még sötét részeket, amire a múlt homálya borult. Szeretném megkönnyíteni a kutatók, érdeklődők dolgát, hogy akár a kényelmes karosszékből, otthonról ki sem mozdulva tudnak belemerülni a kutatásba, hős ősök tetteibe, testi és lelki harcaiba. Célom, hogy a ma élők ismerjék meg gyülekezetük múltját. A gyülekezet rég sírban nyugvó tagjainak szenvedéseit, örömeit, küzdelmeit, amivel ezt a gyülekezetet létre tudták hozni, fenn tudták tartani több száz éven keresztül, s számunkra örökségül tudták hagyni. S remélem, hogy az ő tetteikből erőt, reményt meríthetünk, s ezt a szép csendben haldokló, agonizáló egyházközségeket sikerül megmenteni a pusztulástól, a nyom nélkül való elmúlástól.
Időről-időre újabb és újabb könyveket, tanulmányokat, kéziratokat, jegyzőkönyveket teszünk elérhetővé.

Kellemes időtöltést, jó búvárkodást!

Szép Sándor
somogyudvarhelyi lelkipásztor


A korábban feltöltött dokumentumokat honlapunk RETEK menüpontjára vagy IDE kattintva érheti el!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈Kommentár nélkül -
60 éve szűnt meg a Belső-Somogyi Református Egyházmegye


Az írást IDE kattintva olvashatja el!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈Ravasz László: Imádság a hazáért

Örökkévaló Istenem! Köszönöm Neked, hogy magyarnak teremtettél és megengedted nekem, hogy e nép szenvedéseiben, gyászában, dicsőségében és szégyenében részt vegyek. Vallom előtted bűneinket, amelyek az én bűneim is: szívünk kemény, értelmünk balgatag, hitünk ingadozó és a lelkünk pártos. Meghajtjuk fejünket ostorod alatt és vezekelünk a porban és hamuban.

De ígéreteid igazak és ámenek. Hisszük, hogy szövetséget kötöttél velünk és atyáinkkal és tudjuk, hogy az ég és föld megrendülhet, de ezt a szövetséget Te meg nem rontod soha. Hisszük, hogy ha Hozzád térünk és Te leszel egyetlen Urunk, feltámad a mi világosságunk. Könyörgök Hozzád, töltsd ki Szent Lelkedet erre a népre! Tartson bűnbánatot böjtöléssel, sírással és kesergéssel és úgy térjen meg Hozzád, a mi Istenünkhöz, mert könyörülő és irgalmas vagy Te, késedelmes a haragra és nagykegyelmű. Vidd ezt a népet idvességes önismeretre, hogy lássa meg bűneit és gyűlölje meg; forduljon el attól, ami vesztét okozta s tegye rá életét a Te ígéretedre. Gyomlálj ki közülünk minden pártosságot, Ellened való lázadást és egymás közötti viszályt és növeld meg a mi hitünket történelmi hitvallásunkban és emberi méltóságunkban. Legyünk a Te néped; és ne lehessünk másképpen magyarok, csak mint a Te néped.

Kezedben van nemzetünk jövendője. Nem kutatjuk, mit hoz, csak Te magad jöjj. Egyengetjük a Te ösvényeidet és készítjük számodra az utat. Imádkozó magyarok tábora egyre nő, szentséges öltözetükben siet a Te néped a Te sereggyűjtésed napján. Királlyá koronázzuk magunkat és népünk felett a Te Szent Fiadat és nemzeti jövőnket, egész történelmünket odaszenteljük a Te dicsőségedre. Szánj meg és válts meg minket, óh Szenteknek Szentje! Ámen.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈Ha értesülni szeretne egyházmegyénk életéről, kérjük iratkozzon fel hírlevelünkre! Áldás, Békesség!

Vezetéknév

Keresztnév:

E-mail cím:


Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotÁldás, Békesség! Ha kérdése, észrevétele van weblapunkkal kapcsolatban, kérjük ossza meg velünk!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotwww.reformatussomogy.shp.hu

Honlapkészítés